Wijzer door de HANDWIJZER, hoe werkt het?
De kracht van de Feedback. Iedereen die in het onderwijs werkt kent de therm ‘Feedback’. Mogelijk is dit voor jou een mooi middel om je eigen mening te uiten, of is het een gedrocht omdat je geconfronteerd wordt met een tekortkoming?
Voor ons is feedback één van de drie onderdelen die met leren te maken hebben: Feed-up, feedback en feedforward. John Hattie heeft aangetoond dat het meeste leerrendement gehaald wordt uit goede feedback. Maar wanneer is feedback goed?
Lesbezoek. Als auditoren komen wij wekelijks bij leraren in de groep en observeren de effectiviteit van de les. We zien pareltjes. We zien monologen van de leraar. We zien leerlingen die op de punt van de stoel zitten. We zien leerlingen die gapend naar buiten kijken. De leraren hebben allemaal één ding gemeen; ze willen de leerlingen iets leren. De leerlingen hebben ook één ding gemeen; zij willen ontdekken, ontwikkelen, leren. In een les waarin de leraar aansprekend de uitleg doet en waarin de lesstof aansluit bij de onderwijsbehoefte van de leerlingen, zien wij een hoge betrokkenheid. In een les waarin de leraar om welke reden dan ook moeite heeft om de lesstof uit te leggen en waarin de lesstof niet aansluit bij de onderwijsbehoefte van de leerlingen, zien wij démotivatie en non-interesse. Veel praten en weinig zeggen of….
Na afloop van een lesobservatie voeren wij de professionele dialoog met de leraar. We willen samen met de leraar op zoek naar 'wat kan beter en wat moet beter'. De leraren zijn zich bewust van het feit dat ze te veel en te lang aan het woord zijn bij de uitleg. Ook zij zien leerlingen die afhaken. Samen met de leraar zoeken we naar mogelijkheden om de instructie in te korten; de kern eruit halen en die in maximaal 5 minuten op een aansprekende manier presenteren aan de leerlingen. Leraren focussen zich op de kern en oefenen in 'weinig praten en veel zeggen'.
Wanneer leren kinderen het meest? Kinderen zijn, net als vele volwassenen, doeners. Al doende ontdekken ze de wereld en leren vaardigheden. Vanuit doen volgt denken. Als leerlingen sneller aan de slag mogen, hebben ze meer tijd om te ontdekken. Ze maken fouten, natuurlijk. Leerlingen die geen fouten maken zijn iets aan het oefenen wat ze al kunnen. Deze leerlingen leren bar weinig en vervelen zich snel. Verliezen in het ergste geval hun motivatie voor school. Die fouten zijn nodig om van te kunnen leren. Fouten zijn 'misgeluktjes', ze helpen om te ontdekken hoe het beter kan, sneller en effectiever.
De kunst van het vragen stellen. Bij de afronding van de les besteden goede leraren verhoudingsgewijs meer tijd aan de nabespreking. Zij richten zich op de ‘misgelukjes’. Stellen vragen waardoor leerlingen ontdekken hoe ze geleerd hebben van hun fouten. Het stellen van vragen is geen kunst. Het stellen van de goede vragen is wel een kunst. Wanneer gaan kinderen nadenken over hun leerproces? Hoe kan de leraar hen helpen ontdekken wat nu geleerd is? En waar kunnen ze de volgende keer hun aandacht op richten?
De Handwijzer. Om leraren op pad te helpen bij het stellen van de meest effectieve vragen, is De Handwijzer ontwikkeld. De verschillende vingers van de hand komen voorbij en bij iedere vinger passen vragen. Die staan op de achterkant. Er zijn drie routes: productgerichte feedback, procesgerichte feedback en zelfregulerende feedback.
https://youtu.be/pM0FBjhnAuQ voor een indruk hoe je met de HANDWIJZER kunt werken.
ISBN 978-90-9031620-8
Kostprijs €12,95